
Veelgestelde vragen (FAQ)
Hier vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen die wij ontvangen. Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen? Neem gerust contact met ons op via info@rozeindhoven.nl of 040-7470147 (ma t/m vr 10:00 – 14:00u) – we helpen je graag verder!
Diergerelateerd
Hoe kan ik een dier adopteren?
Dieren die een thuis zoeken, staan zijn te vinden via de asieldieren-pagina. Heb je interesse in een dier, dan kun je een online intakeformulier invullen. Is er een potentiële match, dan nemen wij contact met jou op voor een eerste kennismaking.
Houdt altijd de spambox in de mail in de gaten wanneer je hebt gereageerd op een asieldier.
Zijn de dieren al geënt en gecastreerd voordat ze worden geadopteerd?
Ja, alle dieren die bij ons beschikbaar zijn voor adoptie worden volledig gecontroleerd door de dierenarts. Dit betekent dat ze vóór de adoptie zijn (up-to-date) geënt*, gechipt, gesteriliseerd of gecastreerd (bij katten en konijnen) en een algemene gezondheidscheck hebben ondergaan. Een dier kan alleen geadopteerd worden als het dier in een goede gezondheid verkeerd. Mocht een kitten op het moment van adoptie nog niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, dan krijg je een voucher mee waarmee je de neutralisatie kosteloos bij een aangesloten dierenkliniek kunt laten uitvoeren.
* Sommige kittens hebben gezien hun leeftijd 2 of 3 entingen nodig in hun eerste levensjaar. Alle dieren zijn altijd up-to-date met hun entingen als zij het dierenasiel verlaten. Alle entingen die voor volledige bescherming nodig zijn in de periode na verhuizing komen voor de kosten van de adoptant, deze worden niet door het dierenasiel vergoed. Ook dienen deze entingen bij de eigen dierenarts ingepland te worden.
Hoe kan ik een dier afstaan aan het asiel?
Er kan zich een situatie voordoen waardoor je niet meer in staat bent om de zorg voor je huisdier te dragen. Een dier in een opvang plaatsen gaat gepaard met veel stress. Voorkomen dat een dier in een asiel komt is altijd beter.
Om jou en jouw dier zo goed mogelijk te kunnen helpen, raden wij je aan om eerst te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om jouw dier zelf te herplaatsen. Vraag in jouw familie- en kennissenkring of zij de zorg op zich willen nemen, plaats het huisdier op speciale social media kanalen, gebruik www.verhuisdieren.nl en kijk op www.licg.nl voor meer informatie over instanties die hulp kunnen bieden. Vraag ook bij andere opvangcentra na of er mogelijkheden zijn, informeer bij de dierenarts, de fokker of een rasvereniging.
Mocht het na alle inspanningen niet lukken dan kan er uitsluitend digitaal een aanvraag tot afstand ingediend worden bij ons dierenopvangcentrum. Wij kunnen geen garantie beiden dat wij een dier op kunnen nemen voor afstand, wel kunnen we advies geven. Wil jij afstand doen van jouw dier dan gaat dit altijd gepaard met kosten. Omdat wij veel afstandsaanvragen binnenkrijgen geldt er vaak een wachtlijst.
Ik heb een dier (in nood) gevonden
Is het dier in nood? Bel de dierenambulance via 040-7470100.
Heb je een huisdier gevonden, en is het dier niet in nood?Controleer op Amivedi.nl of het dier vermist is. Is het dier niet vermist opgegeven? Meld het dier dan aan als gevonden bij Amivedi.nl, zet het op social media en op de buurtapp om zo de eigenaar te vinden. Ga eventueel met het dier naar een dierenartsenpraktijk om de chip te laten uitlezen. Via deze facebookpagina kun je een vrijwilliger met een chipreader bij jou in de buurt zoeken.
Geef katten geen eten. Dit zorgt er vaak voor dat ze blijven en niet meer terug naar huis gaan.
Heb je een jong en/of gewond (wild) dier gevonden? Klik op één van onderstaande knoppen om te kijken wat je het beste kunt doen.
Ik heb een overleden (huis)dier gevonden
Voor overleden dieren mag u de gemeente bellen waarin het overleden dier gevonden is. Als het om een huisdier gaat zal de gemeente het dier controleren op chip om een eventuele eigenaar te achterhalen.
Voor overleden dieren op of langs de snelweg mag Rijkswaterstaat gebeld worden 0800-8002
Ik ben mijn huisdier kwijt
Is jouw huisdier vermist? Dat is ontzettend treurig. Mogelijk zit hij/zij bij ons in het dierenopvangcentrum. Kijk op onze ‘gevonden dieren‘ pagina of het dier in de afgelopen twee weken bij ons binnen is gebracht.
Staat het dier hier niet tussen? Bekijk dan deze pagina met tips wat je kan doen bij een vermist huisdier.
Meld het vermiste dier altijd aan via Amivedi. Stichting Amivedi is een landelijke organisatie die zorgt voor een kosteloze registratie van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Zo heb je een groot bereik waardoor er meer kans is dat uw dier weer gevonden wordt.
De eigenaar van een huisdier is overleden, er is niemand om voor het dier te zorgen, wat nu?
Wanneer een eigenaar is komen te overlijden en er is een dier dat achterblijft dan zullen de erfgenamen de zorg voor het dier op zich dienen te nemen. Wanneer de erfenis niet wordt geaccepteerd of wanneer er geen erfgenamen zijn dan wordt de gemeente verantwoordelijk voor de zorg van het dier. Alleen instanties zoals de politie en/of de gemeente kunnen het asiel opdracht geven om de zorg van een dier over te nemen. Het ophalen van een dier gaat daarom altijd alleen wanneer er contact is geweest met een instantie die de situatie kan en mag bevestigen.
Wat te doen bij een huisontruiming, arrestatie of gedwongen opname?
In een crisissituatie (bijv. huisontruiming, arrestatie of gedwongen opname) kan Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven, in opdracht van de gemeente, politie of andere hulpinstanties hulp bieden. Particulieren kunnen niet zelf crisis opvang aanvragen, dit dienst altijd door een hulpinstantie te geschieden.
Er zijn (huis)dieren in mijn omgeving waarvan ik vermoed dat ze worden verwaarloosd of mishandeld. Wat moet ik doen?
Als je vermoedt dat een dier in je omgeving wordt verwaarloosd of mishandeld, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om het dier te helpen. Je kunt in dit geval het beste contact opnemen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn van de Dierenbescherming. Dit kan door te bellen naar 144 of online een melding te maken via deze pagina.
Het is belangrijk om zoveel mogelijk details te verzamelen (zoals locatie, situatie en gedrag van het dier), zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden. Jouw zorg en oplettendheid kunnen een groot verschil maken voor het welzijn van het dier.
Waarom haalt de dierenambulance niet alle dieren (direct) op?
De dierenambulance is een belangrijke dienst die zich richt op het ophalen van zieke, gewonde of verwaarloosde dieren in nood. Helaas kunnen we niet altijd elke kat of in het wild levend dier ophalen, vooral als het niet in een noodsituatie verkeert of als er geen directe bedreiging voor het welzijn van het dier is.
We adviseren mensen die een gezonde of verdwaalde kat vinden om deze altijd aan te melden op Amivedi en onder de aandacht te brengen via social media. De reden dat wij niet alle katten direct ophalen leggen we uit via deze pagina.
De dierenambulance heeft beperkte middelen en is afhankelijk van vrijwilligers. Wij prioritiseren daarom situaties waarin directe medische hulp nodig is of als het dier in gevaar verkeert.
Lees hieronder de juiste routes wanneer je een bepaald dier vind en tips hoe je het beste kunt handelen als je deze dieren vind.
Kan ik een asieldier tijdelijk opvangen?
Ja, we zijn altijd op zoek naar gastgezinnen voor katten en kittens die wachten op hun nieuwe thuis! Het tijdelijk opvangen van een asieldier is een geweldige manier om te helpen, vooral voor kittens die nog niet klaar zijn voor adoptie of voor volwassen katten die in een huiselijke setting meer van zichzelf laten zien.
Kan ik komen knuffelen met de dieren in het asiel of een hond uitlaten?
We begrijpen dat je graag tijd wilt doorbrengen met onze dieren! Om de veiligheid en het welzijn van zowel de dieren als de bezoekers te waarborgen, is het helaas niet mogelijk om zomaar langs te komen om te knuffelen of een hond uit te laten.
We bieden echter wel de mogelijkheid om je aan te melden als vrijwilliger. Als vrijwilliger kun je op frequente basis helpen met het uitlaten van honden en interactie hebben met de dieren, onder begeleiding van ons team. We zorgen ervoor dat vrijwilligers de juiste training en begeleiding krijgen om de dieren op een veilige en verantwoorde manier te verzorgen.
Eenmalig langs komen om een hond uit te laten of met een dier te knuffelen, is dus niet mogelijk. Heb je interesse in vrijwilligerswerk? Bekijk hieronder de verschillende functies waarvoor je je kunt aanmelden:
Organisatie
Ik wil graag vrijwilligerswerk komen doen
Ja, we worden altijd erg blij van enthousiaste vrijwilligers die willen helpen! Er zijn verschillende manieren waarop je een verschil kunt maken, van het verzorgen van de dieren en het schoonmaken van de verblijven, het uitlaten van de honden, de telefoon aannemen, het bijhouden van onze was(machines) of het rijden met onze ambulances.
Waar worden gelddonaties aan het asiel aan besteed?
Gelddonaties worden volledig gebruikt voor de zorg en het welzijn van de dieren. Wij zijn voor een groot deel van onze inkomsten afhankelijk van deze donaties. Het wordt besteedt aan onder andere kosten voor vaccinaties, medische ingrepen, maar ook voeding, schoonmaak en de dagelijkse verzorging van de dieren. Jouw bijdrage maakt het mogelijk om de dieren de liefdevolle zorg te geven die ze verdienen en helpt ons om meer dieren een tweede kans te bieden. We zijn ontzettend dankbaar voor elke donatie!
Waarom heeft het asiel donaties nodig, worden jullie niet betaald door de gemeente?
Ja, wij werken in opdracht van de gemeente en krijgen een deel van ons werk gecompenseerd. Helaas is dit bij lange na niet dekkend voor alle kosten die wij hebben. Wij zijn voor ongeveer 50% van alle kosten die we maken afhankelijk van donaties.
Kan ik spullen doneren van mijn (overleden) huisdier?
Ja, we zijn ontzettend dankbaar voor donaties van spullen die je niet meer nodig hebt. Als je spullen hebt van je (overleden) huisdier, zoals dekens/manden, speeltjes, voerbakken, riemen of andere accessoires, zijn deze van harte welkom! Deze spullen kunnen een nieuw leven krijgen bij de dieren in ons asiel en hen helpen zich comfortabeler te voelen terwijl ze wachten op een nieuw thuis.
Echter niet alle spullen zijn geschikt voor de asieldieren. Als je wil weten welke spullen we wel of niet aannemen, kun je via onderstaande knop de up-to-date lijst bekijken.
Waarom kost het geld om een dier te adopteren uit het asiel?
Deze kosten helpen ons om de zorg voor de dieren te dekken, waaronder vaccinaties, neutralisaties en andere medische behandelingen. De adoptiekosten variëren afhankelijk van het soort dier en de leeftijd. Voor meer informatie over de tarieven kun je onze adoptiepagina’s raadplegen.
Waarom kun je niet zomaar langskomen bij het asiel om naar de dieren te kijken?
We begrijpen dat je graag de dieren wilt ontmoeten voordat je besluit om tot adoptie over te gaan, maar om ervoor te zorgen dat we iedereen de nodige tijd en aandacht kunnen geven, werken we met afspraken. Dit stelt ons in staat om je te begeleiden bij het kennismaken met de dieren, zodat we je goed kunnen adviseren en ervoor zorgen dat het dier dat je bezoekt goed bij jouw situatie past. Daarnaast willen we de rust en het welzijn van de dieren in het asiel waarborgen, zonder dat ze worden gestoord door onverwachte bezoekers.
Bekijk daarom via onderstaande knop welke dieren momenteel in het asiel verblijven. Denk je een match te hebben gezien, vul dan het intakeformulier in. Deze is te vinden op de profielpagina van het betreffende asieldier.
Hoeveel mensen werken er bij de dierenopvang?
Wij werken met een groep van vaste medewerkers en grote groep vrijwilligers. Op dit moment werken er 18 mensen in vaste dienst verdeeld over de week. Daarnaast maken wij gebruik van 300 extra helpende handjes. Soms loopt dit aantal op tot 450 mensen.
Waarom wij geen open dag hebben of standaard een rondleiding geven.
We krijgen regelmatig de vraag of mensen zomaar even kunnen binnenlopen om naar de dieren te kijken of een rondleiding kunnen krijgen. Helaas is dit niet mogelijk. Ons dierenasiel is in de eerste plaats een veilige en rustige plek voor de dieren. Veel van hen hebben al een moeilijke tijd achter de rug en raken snel overprikkeld door te veel bezoekers. Daarnaast vraagt het begeleiden van rondleidingen veel tijd van onze vrijwilligers, die hun aandacht vooral moeten richten op de verzorging en het welzijn van de dieren.
Ook hanteren we een zorgvuldig bemiddelingsproces om ervoor te zorgen dat dieren en nieuwe baasjes zo goed mogelijk bij elkaar passen. Dit betekent dat we bewust werken op afspraak, zodat we echt de tijd kunnen nemen voor serieuze adoptiekandidaten.
Toch een kijkje achter de schermen? Dat kan!
Omdat we begrijpen dat er veel interesse is in ons werk, organiseren we in het laagseizoen ongeveer één keer per maand een rondleiding. Tijdens deze rondleiding krijg je een uniek kijkje achter de schermen. Klik hieronder om je aan te melden voor een rondleiding:
De dierenambulance
Ik heb een dier (in nood) gevonden
Is het dier in nood? Bel de dierenambulance via 040-7470100.
Heeft u een huisdier gevonden, en is het dier niet in nood?Controleer op Amivedi.nl of het dier vermist is. Is het dier niet vermist opgegeven? Meld het dier dan aan als gevonden bij Amivedi.nl, zet het op social media en op de buurtapp om zo de eigenaar te vinden. Ga eventueel met het dier naar een dierenartsenpraktijk om de chip te laten uitlezen. Via deze facebookpagina kun je een vrijwilliger met een chipreader bij jou in de buurt zoeken.
Geef katten geen eten. Dit zorgt er vaak voor dat ze blijven en niet meer terug naar huis gaan.
Heeft u een jong en/of gewond (wild) dier gevonden? Klik op één van onderstaande knoppen om te kijken wat u het beste kunt doen.
Waarom haalt de dierenambulance niet alle dieren (direct) op?
De dierenambulance is een belangrijke dienst die zich richt op het ophalen van zieke, gewonde of verwaarloosde dieren in nood. Helaas kunnen we niet altijd elke kat of in het wild levend dier ophalen, vooral als het niet in een noodsituatie verkeert of als er geen directe bedreiging voor het welzijn van het dier is.
We adviseren mensen die een gezonde of verdwaalde kat vinden, om deze altijd aan te melden op Amivedi en onder de aandacht te brengen via social media. De reden dat wij niet alle katten direct ophalen leggen we uit via deze pagina.
De dierenambulance heeft beperkte middelen en is afhankelijk van vrijwilligers. Wij prioritiseren situaties waarin directe medische hulp nodig is of als het dier in gevaar verkeert.
Lees hieronder de juiste routes wanneer je een bepaald dier vind en tips hoe je het beste kunt handelen als je deze dieren vind.
Kan ik een gevonden dier zelf naar het dierenasiel brengen?
Ja, je kunt een gevonden dier naar ons asiel brengen, maar we vragen je vriendelijk om vooraf contact met ons op te nemen (meldkamer via 040-7470100). Dit helpt ons om te zorgen dat we de juiste maatregelen kunnen treffen voor het dier, vooral als het ziek of gewond is. In sommige gevallen kan het nodig zijn dat de dierenambulance het dier ophaalt, vooral als het zich in een gevaarlijke of moeilijk bereikbare situatie bevindt. Als je het dier zelf brengt, zorg er dan voor dat het veilig en comfortabel is tijdens de reis. We zijn je dankbaar voor je hulp en zorg voor het dier.
Het is van te voren wel goed om eerst via onderstaande informatieve pagina’s te controleren of het dier wel naar het asiel gebracht moet worden. Twijfel je? Je kunt altijd de meldkamer bellen voor telefonisch overleg.
Kan ik de dierenambulance ook bellen als ik een vogeltje zie die hulp nodig heeft?
De dierenambulance is er om alle dieren in acute nood te helpen, zoals dieren die gewond, ziek of in gevaar verkeren. Dit kan zowel voor huisdieren als voor wilde dieren zijn. De dierenambulance heeft echter beperkte middelen en prioriteit ligt bij situaties waarin directe medische zorg of gevaar dreigt. Als je twijfelt, neem dan gerust contact met ons op, en we kunnen je verder adviseren over de juiste stappen om het dier te helpen.
Bellen met de meldkamer dierenambulance kan via 040-7470100.
Ik krijg de meldkamer dierenambulance telefonisch niet te pakken, wat nu?
Door drukte kan het zijn dat we telefonisch minder goed te bereiken zijn. Op de website kun je meer informatie vinden over wat je kan doen als je een dier hebt gevonden.
Ook aan de telefoon hoor je meerdere adviezen afhankelijk van welk dier je hebt gevonden.
Heerst er een acute dreigende situatie voor mens en dier, bel dan direct met de politie.
Het is van te voren wel goed om eerst via onderstaande informatieve pagina’s te controleren of het dier wel naar het asiel gebracht moet worden.
Waarom moet ik betalen wanneer mijn dier is opgehaald door de dierenambulance?
De kosten die in rekening worden gebracht wanneer je dier door de dierenambulance wordt opgehaald, helpen de diensten te dekken die de dierenambulance en het dierenasiel bieden, zoals het vervoer, de (medische) zorg en de opvang van het dier.
Door je huisdier te chippen en juist te registreren, verklein je de kans dat het als zwerfdier wordt gezien en onterecht wordt meegenomen. De dierenambulance voert altijd eerst een chipcontrole uit voordat een dier naar het dierenasiel wordt gebracht. Dit helpt ervoor te zorgen dat vermiste dieren snel weer met hun eigenaar kunnen worden herenigd. Helaas kunnen wij kosten voor het vervoeren van dieren niet altijd voorkomen en zijn wij ervoor om jouw dier in veiligheid te brengen indien dit nodig is.