Buitenkat of boerderijkat

Buitenkatten of ook wel bekend als boerderij katten zijn katten die te laat met mensen in contact zijn gekomen waardoor ze geen sociaal gedrag vertonen naar mensen. Deze katten maken wij dan ook niet blij met een nieuw thuis waar ze binnen moeten verblijven en veel contact moeten ondergaan met mensen. Voor deze katten zoeken wij een boerderij of schuur waar ze mogen blijven en daarvoor in ruil de muizen weg houden. 

Waarom een buitenkat/boerderij kat? 

  • Woont u op een groot stuk grond en lopen er te veel muizen rond naar uw zin? 
  • Heeft u de ruimte en wilt u een dier een nieuwe kans geven, ook al komt hij/zij geen aandacht vragen? 
  • Gewoon, omdat u een dierenvriend/in bent en het een dier gunt om zichzelf te kunnen zijn. 

Buitenkatten zijn katten die niet graag binnen op schoot liggen maar liever hun jagersinstinct inzetten om de buurt muisvrij te houden en ook vrij van katten. Katten markeren hun territorium waardoor andere katten zich vaak weghouden van het afgebakende stuk. Deze katten kunnen sociaal gedrag ontwikkelen naarmate ze langer op eenzelfde plek wonen en dezelfde mensen zien, dit is niet gegarandeerd en verschilt per individu Wel is belangrijk om in gedachten te houden dat wanneer je een buitenkat een verblijf geeft, deze kat nog wel verzorging nodig heeft. De kat zal de eerste twee weken in een afgesloten verblijf moeten vertoeven voordat hij/zij naar buiten kan. Dit is belangrijk omdat de kat moet weten dat dit verblijf zijn/haar nieuwe thuis is. Tijdens deze periode biedt je dagelijks vlees aan. Dit heeft een hoog smakelijkheidsgehalte waardoor de kat nog meer reden heeft om terug te komen zodra de deuren open mogen. Ook merk je dat tijdens deze interactie katten vaak socialer worden en dichtbij durven te komen. 

Wat is er nodig als verblijf? 

Het verblijf moet dicht zijn zodat de kat er niet uit kan. Wanneer de kat er toch uit kan is er een zeer grote kans dat hij/zij niet terugkomt omdat hij/zij nog niet weet dat dit zijn/haar nieuwe thuis is. Daarom is het belangrijk dat de schuur/stal/boerderij waar de kat in mag verblijven dicht is. Kies een verblijf waar de kat terug kan blijven komen, ook na de periode van binnenblijven. Na twee weken mag de kat naar buiten door middel van een raampje dat open staat of een kattenluik in het verblijf.  

Tijdens de twee weken in dit verblijf is het belangrijk om elke dag het water te verversen, de brokjes aan te vullen en de kattenbak schoon te maken. Katten zijn erg schone dieren dus wanneer dit niet gebeurd is er een kans aanwezig dat het dier ziek wordt of op plekken gaat plassen en poepen waar je het niet wilt. 

Is het niet mogelijk om de ruimte volledig dicht te hebben? Dan is er altijd een optie om twee grote honden benches aan elkaar vast te maken. Een bench wordt donker gemaakt door middel van een deken eroverheen. Ook gaat hier een deken in. Dit is het schuilverblijf. Aan deze bench wordt een andere bench vastgemaakt. Hier komt de kattenbak in en een bakje water en voer. Op deze manier kan je zelf makkelijker het water, voer en kattenbak vervangen/verschonen zonder dat je de kat van te dichtbij hoeft te benaderen.  

Het vrijlatingsproces 

Na de twee weken binnenblijven is het tijd om naar buiten te gaan. Niet iedere kat is hetzelfde dus het kan zijn dat de kat meteen op ontdekking gaat of besluit nog een weekje langer in de schuur te blijven. Geef ze de tijd, ze gaan vanzelf naar buiten.  

Belangrijk is om altijd door te gaan met water verversen, kattenbak te controleren en verschonen indien nodig en in de ochtend en avond voer aan te bieden. Zodra de kat naar buiten gaat is het te adviseren om het voer overdag weg te halen zodat er niet meer muizen komen. Wel zal er nog voer aangeboden moeten worden op redelijk vaste tijden zodat de kat terugkomt en een band opbouwt. Zo wordt het makkelijker om te zien of de kat er nog is, eventuele medicatie te geven en te laten zien aan de kat dat ze daar wonen. Dit kan ook met een schoteltje vlees, dit is lekker, ruikt sterk en werk daarmee zeer motiverend. 

De katten worden allemaal geneutraliseerd, medisch gecheckt, ontwormd en ontvlooid en gechipt. De chip zal op uw naam komen te staan. Ontworming raden wij aan om eens per 3 maanden te geven in een schaaltje lekker vlees.  

Om de kosten een gedeelte te dekken vragen wij een eenmalige vergoeding van 50,-  

Boodschappenlijst: 

  • Kattenbak, liefst zonder kap 
  • 2 grote honden benches om aan elkaar vast te maken, in overleg ook te lenen bij het asiel
  • 2x deken, 1 voor in de bench en een voor over de bench 
  • Carrier (reismand)
  • Speelgoed 
  • Voerbakje 
  • Waterbak 
  • Kattenvoer, vlees en brok. In het asiel krijgen ze bijna altijd een mix van gedoneerde brok, de reden hiervoor is omdat ze buiten vaak ook gemixt gevoerd worden. 
  • Kattenbakvulling