Vangactie voor verwilderde zwerfkatten

Woon je in de gemeente Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Son & Breugel, Veldhoven of Waalre en heb je een (verwilderde) kat in de buurt rondlopen die geen eigenaar lijkt te hebben? Lees dan onderstaande informatie voor je een melding maakt. Het is niet mogelijk telefonisch een melding te maken.

Een zwerfkat 
In Nederland hebben we te maken met zwerfkatten. Dit zijn katten zonder eigenaar. Er zijn twee verschillende soorten zwerfkatten te onderscheiden: de tamme en de verwilderde zwerfkat. Tamme zwerfkatten zijn katten die zijn weggelopen en verdwaald, ze laten sociaal gedrag zien naar mensen toe. Verwilderde katten worden buiten geboren, hebben geen eigenaar, zijn schuw en vermijden direct contact.  

Als een kat aaibaar is en je kunt hem benaderen, dan betreft het een tamme kat. Voor een tamme kat kan de dierenambulance gebeld worden. De dierenambulance zal altijd een gewonde of zieke kat ophalen. Echter, halen ze niet zomaar gezonde katten op omdat er eerst goed nagegaan moet worden of de kat een eigenaar heeft. Wil je weten wanneer er wel of niet (meteen) een tamme kat wordt opgehaald? Klik hier.

Voor verwilderde zwerfkatten heeft Stichting ROZE een speciaal team dat zich inzet om hulp te bieden bij de verwilderde zwerfkatten. Lees hieronder meer over hoe jij kunt helpen de problemen rondom deze katten te verminderen. 


Leefomgeving 
Katten zijn slimme dieren. Zij weten heel goed geschikte plekken te vinden om te leven. Dit zijn plekken waar voldoende schuilmogelijkheden en voedsel te vinden is. Dit kan overal zijn; In woonwijken, op boerderijen, bedrijventerreinen, parken en op het platteland. Meestal overlapt het leefgebied van een kat zich met het leefgebied van de mens omdat ze daar voedsel kunnen vinden. Op veel plaatsen zijn er dan ook mensen die zich het lot van deze katten aantrekken en ze eten geven. Vaak met boze buren als resultaat. Echter, is dit niet helemaal terecht. Zolang de verwilderde katten beperkt bijgevoerd worden, zorgt dit juist voor vermindering van de overlast. De katten waren er immers al en kwamen voorheen op andere manieren aan hun voedsel. Denk hierbij aan het opentrekken van vuilniszakken en het vangen van vogels en andere dieren.

Problemen omtrent verwilderde zwerfkatten  
Verwilderde zwerfkatten kunnen voor overlast zorgen. Ze kunnen veel geluiden maken ‘s nachts, vuilniszakken opentrekken, vechten onderling en zich voortplanten. Het aantal verwilderde zwerfkatten groeit als er niets aan gedaan wordt en daarmee ook de overlast. Een poes werpt gemiddeld 2 nesten van vier kittens per jaar. Zo kunnen een paar verwilderde zwerfkatten er heel snel, heel veel worden en neemt de overlast die hierbij hoort, ook toe. 
Daarnaast is het welzijn van deze dieren niet gegarandeerd. Sommige katten hebben ernstige ziekten of afwijkingen en lijden wanneer ze op straat zouden blijven. 

Stichting ROZE heeft afgelopen jaar meer dan 700 katten opgevangen waarvan 60% kittens. Wanneer deze dieren op straat zouden blijven, vergroten we het probleem. Stichting ROZE zet zich in middels de TNR-methode om de problemen grootschalig en regionaal aan te pakken. 

Wat is TNR?
Om verwilderde zwerfkattenpopulaties in toom te houden en te reduceren werkt Stichting ROZE volgens de TNR-methode. TNR betekent Trap Neuter Return. In het Nederlands betekent dit vangen, neutraliseren (castreren/steriliseren) en terugbrengen. Naast het bevorderen van dierenwelzijn is TNR een belangrijk middel om de volksgezondheid te waarborgen. De verwilderde katten worden gevangen in speciale vangkooien. Ze worden naar de opvang gebracht waar de dierenarts de katten castreert/steriliseert, ontvlooit, ontwormt en chipt. Na de behandeling herstellen de katten een paar dagen, voor ze weer worden losgelaten op de plek waar ze gevangen zijn.  

Van iedere kat wordt het puntje van een van de oren verwijderd (eartip). Hiermee kan iedereen van een afstand zien dat het om een “geholpen” zwerfkat gaat. Jonge kittens en katten die gevangen zijn, maar sociaal gedrag vertonen worden niet teruggezet. Soms blijkt er toch een eigenaar te zijn, zo niet, dan worden voor deze dieren nieuwe eigenaren gezocht door de Stichting.  

Waarom TNR?
Verwilderde katten zijn te schuw voor een bestaan als huiskat. Het is daarom niet mogelijk ze op te vangen in het opvangcentrum en te herplaatsen als huiskat. Ze ervaren te veel stress, wat ongezond is voor het welzijn van het dier.  

Verwilderde katten worden daarom nadat ze onvruchtbaar zijn gemaakt, teruggebracht naar de locatie waar ze gevangen zijn. Zij voelen zich vertrouwd op deze plek en hebben deze plek als geschikt leefgebied uitgekozen. TNR is een diervriendelijke methode, door de TNR-methode toe te passen kan een groep zich niet meer voortplanten. Hierdoor verminderd de overlast van sproeien, vechten en het krijsen van krolse katten. Daarnaast zal de groeiende populatie verdwijnen. Als de katten niet worden teruggebracht zullen de plekken snel weer ingenomen worden door andere katten. Verwilderde zwerfkatten weten immers prima wat een geschikt leefgebied is. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel van het weghalen en doden van katten. 

Wanneer een melding maken bij Stichting ROZE? 

  1. Je hebt een kat in de omgeving of bij jou in de tuin zitten waarvan je vermoed dat het een verwilderde zwerfkat is  
  1. Je voert al regelmatig verwilderde katten op een locatie en jij weet dat er geen eigenaar in beeld is 

Gaat het om één of meer verwilderde katten let dan eerst op of ze al een eartip hebben. Katten met een eartip missen het puntje van een van de oren. Deze katten zijn al behandeld via de TNR-methode. Hebben de verwilderde katten geen eartip of je twijfelt, dan kan een melding gemaakt worden via onderstaand meldformulier.

Melding gemaakt en nu? 
De melding wordt beoordeeld. Wanneer duidelijk is dat het om een echte verwilderde zwerfkat gaat kan het even duren voor er een vangactie ingepland kan worden. Dit is afhankelijk van het aantal meldingen op dat moment en de combinatie van acties die ingepland kunnen worden. We streven ernaar om in ieder geval binnen 14 dagen contact op te nemen. Voorafgaand aan een actie wordt altijd contact opgenomen met de melder om extra informatie te geven en te bespreken wanneer we de vangactie willen plannen.  

Maak een melding door onderstaande knop te klikken en het formulier in te vullen. Het is niet mogelijk telefonisch een melding in te dienen.