Wanneer is een egel in nood?

Egel in net, jonge egel overdag

We krijgen regelmatig telefoontjes over egeltjes die ergens rondlopen, soms zijn ze gewond, maar soms is er eigenlijk niets aan de hand. Egeltjes die overdag rondlopen hoeven niet per se hulpbehoevend te zijn.

Zie je ergens een egeltje lopen of zit deze bekneld? Knip het net dan zoveel mogelijk weg. Let wel op: heeft het net om de pootjes gezeten en zijn de pootjes opgezwollen? Observeer het diertje dan of deze nog goed kan lopen. Twijfel je, bel dan met onze meldkamer, zij zullen advies geven over wat je het beste kan doen. Tel. 040-7470100

Zie je ergens een egeltje rondlopen (ook overdag) en heeft de egel de lengte van ongeveer een vinger (foto), dan kan het zijn dat hij/zij gewoon op zoek is naar voedsel. Mama egel kan ver weg zijn, maar dit is geen noodsituatie. De egel is aan het leren om voedsel te vinden. Laat het diertje dan ook vooral zitten.

Zie je een egel lusteloos liggen, met verwondingen en of maden kruipen, dan gaat het niet goed. Bel dan met onze meldkamer, u kunt de egel komen brengen naar de opvang.

Dianne Lukkenaar / 21 juli 2023
SHARE