Gemeente Eindhoven weer genomineerd voor Verkiezing Diervriendelijke Gemeente 2023

Verkiezing Diervriendelijke gemeente 2023

De gemeente Eindhoven is door Stichting DierenLot wederom genomineerd voor de ‘Verkiezing ‘Diervriendelijke Gemeente van 2023’. Met de nominatie van de gemeente Eindhoven worden de 13 regiogemeenten: Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre natuurlijk ook genoemd. Deze gemeenten hebben namelijk samen een regionaal convenant afgesloten op het gebied van dierenwelzijn. Op basis van het regionale convenant hebben de 14 regiogemeenten één dienstverleningsovereenkomst met de Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven (St. ROZE).

In 2022 nomineerde Stichting DierenLot de gemeente Eindhoven ook en eindigde ze op de tweede plaats. Ieder jaar worden in totaal drie gemeenten genomineerd. Dit jaar zijn naast Eindhoven ook Amersfoort en Lansingerland genomineerd. De winnaar wordt bekendgemaakt op 18 november tijdens het Landelijk Congres Dierenhulpverlening in ‘s-Hertogenbosch.

Zorg voor een goed dierenwelzijnsbeleid wordt beloond
De prijs voor diervriendelijke gemeente van het jaar is in het leven geroepen om zorg voor dierenwelzijn te belonen en een voorbeeld en mogelijke inspiratie te zijn voor andere gemeenten. Door de verkiezing is ook het platform DierVizier ontstaan, waar gemeenten kennis kunnen delen en elkaar kunnen vinden om te overleggen over diergerelateerde onderwerpen.
Er zijn steeds meer gemeenten die dierenwelzijn belangrijk vinden en zorg voor dieren meenemen in het beleid. De krachtenbundeling van langdurige- en grensoverschrijdende samenwerking tussen en met de aangesloten gemeenten bij Stichting ROZE, is uniek en kan landelijk een voorbeeld zijn voor velen.

De jury
De winnaar wordt op zaterdag 18 november bekend gemaakt tijdens de landelijke dierenhulpverlenersdag van DierenLot en wordt bepaald door een jury, bestaande uit Piet Hellemans (tv-persoonlijkheid en dierenarts), Peter Helmer (Oprichter Stichting DierenLot), Marko Ruis (Universiteit Wageningen/Van Hall Larenstein en een van de initiatiefnemers van DierVizier) en juryvoorzitter Piet IJssels (oud-burgemeester Gorinchem en voorzitter dierenasiel Gorinchem). Bij de verkiezing van de diervriendelijke gemeente wordt niet alleen gekeken naar gemeenten die alles al perfect geregeld lijken te hebben, maar juist ook naar die gemeenten die in het afgelopen jaar grote stappen hebben gemaakt op het gebied van hun dierenwelzijnsbeleid.

Dianne Lukkenaar / 30 oktober 2023
SHARE