De puppy check-list!

Superleuk dat jullie besloten hebben om een pup aan te schaffen maar waar moet je nu allemaal op letten? Om het makkelijk te maken hebben we voor jullie een check-list gemaakt. In de checklist staan een aantal dingen waar je je op moet letten. Als deze niet op orde zijn kun je de pup beter niet kopen. Een hond mag nooit een impulsaankoop zijn en een goede voorbereiding is noodzakelijk.  
 

⬜️ Is de moederhond aanwezig? 
Misschien wel het belangrijkste is dat de moederhond aanwezig is in het nest. Door naar het gedrag van de moederhond te kijken krijg je veel informatie over de pups. Naast deze informatie voedt de moeder de pups op in het nest. Doordat de moederhond niet op bepaalde prikkels (zoals mensen, tv, stofzuiger, de deurbel) reageert leren de pups dat deze geluiden bij het dagelijkse leven horen. Ook wettelijk mogen pups pas na de 7 weken weg bij hun moeder.  
Koop echt geen pup als de moederhond niet aanwezig is. Spreek dan af op een ander moment terug te komen als de moeder wel aanwezig is. Bij geen moeder moeten er alarmbellen gaan rinkelen.  
De moederhond kan beschermend zijn tegenover mensen die naar haar pups komen kijken. Hoe ziet de moeder eruit? Is de netjes op gewicht? Is ze echt de moeder? Kan ze bij de pups? Zien haar tepels eruit alsof ze pups heeft gehad?

⬜️ Hoeveel nestjes/ rassen zijn er aanwezig? 
Als een fokker veel nestjes tegelijk heeft met name van verschillende rassen kan het haast niet anders dan dat er weinig energie gestopt kan worden in het begeleiden van de pups. Een fokker die serieus met de pups bezig is heeft vaak een socialisatie plan. Zorgen dat de pups op de juiste manier worden blootgesteld aan prikkels.  

⬜️ Liggen de pups in huis en is het daar schoon? 
Pups kunnen het beste in huis opgroeien zodat ze aan alles kunnen wennen waar ze als huishond mee te maken krijgen. Het is voor de pups belangrijk dat dit al op een jonge leeftijd gebeurd. Pups hebben namelijk verschillende socialisatie fases in hun leven. Tijdens deze fases zijn ze brutaler en kennen ze vaak nog geen angst. Pups die weinig meemaken worden later vaak angstig voor alles wat je niet kennen. Daarnaast is het onmogelijk om dit op latere leeftijd in te halen.  
Dat het schoon moet zijn is niet alleen vanwege hygiënisch oogpunt maar honden die opgroeien in hun eigen vuil worden moeilijk zindelijk. Ze zijn er nu eenmaal aangewend om in hun eigen nest de behoeftes te doen.  
 

⬜️ Hoe reageren de pups op bezoek en geluiden?  
Hier komen we terug op het stukje socialisatie. Hoe meer de pups gewend zijn aan verschillende geluiden hoe makkelijker het voor je is als nieuwe eigenaar. Pups horen niet angstig te reageren op bezoek. Ze mogen het spannend vinden en hoeven geen haantje de voorste te zijn maar angstig is niet gewenst. Goed gesocialiseerde pups zullen naar je toe komen om je te begroeten. Er is natuurlijk een verschil tussen angstig en terughoudend. Dit is natuurlijk ook rasgebonden. Het ene ras is van nature wat uitbundiger dan het andere. Hetzelfde geldt voor geluiden: ze horen niet te schrikken van het geluid van een deur of andere dagelijkse geluiden. Maar met nieuwe vreemde geluiden mogen ze gerust schrikken maar ze moeten ook weer snel herstellen en doorgaan met spelen.  

⬜️ Zijn de pups gechipt, geregistreerd en hebben ze een paspoort?  
Chippen en registeren is verplicht! Elke pup moet gechipt zijn voor dat hij 7 weken oud is. Hij moet bij een daarvoor aangewezen portaal geregistreerd worden op naam van de fokker binnen een week na het chippen en altijd voordat hij naar een nieuwe eigenaar gaat. Zo kan achterhaald worden waar de pup vandaan komt. Ook moet elke pup een EU-dierenpaspoort hebben.  

Zonder chip, registratie en paspoort mag de pup niet verkocht worden of overgedragen worden. Vraag altijd naar een registratiebewijs.  
 
Pups die in NL geboren zijn hebben altijd een chipnummer met landcode 528. Rashonden hebben een Nederlandse stamboom die door de fokker wordt aangevraagd. Deze dieren worden bij de fokker gechipt door een medewerker van de Raad van Beheer. Deze chipnummers beginnen altijd met 52814. 
 
Pups uit het buitenland hebben een chip met een ander landcode. Alle chipnummers die beginnen met 999 voldoen niet aan de Nederlandse eisen, dit zijn namelijk test nummers. 
 
Meer informatie over de chippen en registreren vind je op: www.chipjedier.nl & www.chipnummer.nl  

⬜️ Zijn de pups gevaccineerd en ontwormd? 
Pups horen wanneer ze naar een hun nieuwe eigenaar gaan minimaal 1x gevaccineerd zijn tegen hondenziekte en het parvovirus. Ook horen de pups met 2 – 4 – 6 –8 weken ontwormt te zijn. De gegevens voor de enting zijn door de dierenarts ingevuld in het paspoort. De gegevens over het ontwormen kan de fokker zelf doen.  
 
⬜️ Wat is de nationaliteit van mijn pup? 
Er worden veel pups uit het buitenland naar NL gehaald. Daarbij wordt niet altijd volgens de regels gehandeld.  
LET OP: Pups die vanuit het buitenland naar Nederland worden gebracht moeten een geldige rabiësvaccinatie hebben. De vaccinatie mag worden gegeven vanaf een leeftijd van 12 weken en is dan na 21 dagen geldig. Dat houdt in dat pups minimaal 15 weken oud moeten zijn voor ze mogen ingevoerd worden. Jongere pups worden dus illegaal ingevoerd.  
 
⬜️ Erfelijke afwijkingen 
Bij honden kunnen erfelijke aandoening voorkomen. Bij veel rassen bestaan aan doeningen die relatief vaak voorkomen. Het is belangrijk dat hier bij het fokken rekening mee gehouden moet worden. Verdiep je daarom vooraf in de afwijkingen die voorkomen bij het ras van je keuze. Vraag of de ouders getest zijn en wat de uitslag daarvan was. De fokker moet u de officiële papieren van de uitslag kunnen laten zien. 
 
Denk hierbij aan testen voor: Heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogafwijkingen en doofheid.  
 
⬜️ Mag je meerdere malen langskomen en hoef je niet meteen te beslissen? 
Koop geen pup waar meerdere mensen zich tegelijk melden voor de aanschaf van een pup. Je mag van een fokker verwachten dat hij rustig de tijd neemt om je de pups te laten zien. Vragen te beantwoorden en de leuke en minder leuke kanten van het ras te vertellen. Ook weet de fokker je meer te vertellen over de karaktertjes van de pups.  
 
Bij verantwoord gefokte pups zijn er geen ‘speciale aanbiedingen’ waarbij je in 1 bezoek moet beslissen. Het is veel fijner als je meerdere malen kunt gaan kijken en je rustig kan voorbereiden op de komst van je pup. Vraag na of er voorwaardes zijn voor het reserveren van een pup. Zoals een aanbetaling of tot wanneer u kunt beslissen om voor een pup te gaan.

⬜️ Bij twijfel: niet doen! 
Ook al voldoen de pup en de fokker aan de hele checklist, let ook op je eigen gevoel! Als je twijfelt kun je het beter niet doen. De aanschaf van een pup is niet voor even maar is een verbinding voor hopelijk 10-15 jaar.  
Neem geen pup om er een te redden uit slechte omstandigheden; zo houdt de handel in stand en zo’n fokker zorgt snel voor nieuwe pups die het weer net zo slecht krijgen.

Heb je de juiste fokker gevonden? Dan wensen we jullie heel veel plezier samen.

Bronvermelding:
www.licg.nl