Gedumpt voor onze deur. In een supermarktmandje. Op deze trieste manier starten de leventjes van kittens Heikie en Oppie. Zomaar op straat, voor de deur van de opvang. Beide waren er slecht aan toe; de vacht zat vol kale plekken en het gewicht van de kleintjes was véél te laag.

Om hun toestand niet te laten verslechteren zijn ze arme schatten direct naar de dierenarts gebracht. Wat bleek: beide werden positief getest op schimmelinfectie. Een schimmelinfectie is extreem besmettelijk voor andere dieren en voor mensen! Kortom… GROOT ALARM! We moeten extreem voorzichtig zijn en direct maatregelen nemen.

Helaas blijken Heikie en Oppie niet de enigen met de infectie. Het leed was al geschied. Een schimmeluitbraak binnen de opvang is te voorkomen, maar dan moeten we alle zeilen bijzetten! Enkel zo heeft het afweersysteem kans en krijgen de kittens geen huidirritaties.

De aanpak is intensief: Met een soort tandenborstel worden de sporen van de aangedane plekken gehaald. Deze worden onderzocht in het lab. Als de test positief is, dan worden de kittens tenminste vier weken lang behandeld en blijven ze gedurende de behandeling in isolatie. Een kitten met schimmel moet elke drie dagen volledig gewassen worden met een speciale shampoo. Daarnaast krijgen ze medicatie. Voor zowel de kittens als het personeel is het enorm afzien, maar echt noodzakelijk. Onze dierverzorgers staan soms met tranen in hun ogen te wassen, maar we kunnen niet anders. Het risico op verspreiding op mens en dier is té groot. De dierverzorgers pakken zich goed in in een overall, dragen handschoenen en slofjes. Nadien worden de kittens teruggeplaatst in een hok, dat volledig gedesinfecteerd is met chloor en mogen ze opwarmen bij de warmtelamp of op een warmtekussen. Een tijdrovende klus en dat gedurende vier weken.

De kosten per kitten lopen enorm op. Eén schimmeltest kost €40,-. Blijkt een kitten positief dan moet deze natuurlijk behandeld worden! De kosten voor de gehele behandeling van medicatie, shampoo, beschermende kleding, arbeidskosten tot aan schoonmaakmiddelen lopen per kitten ook nog eens op tot 175,- euro.

Tot nu toe is de rekening voor de daadwerkelijke behandeling al 1400,- euro. En voor de vele testen zijn we nu al 1920,- euro armer. Ruim 3.300,- euro aan onverwachte kosten*… Enkel en alleen door deze rottige infectie.

*Naast deze kosten hebben we de kosten voor verzorging, voeding, fijne mandjes, ontvlooiing, ontworming, castratie/ sterilisatie en overige medische kosten à €500,- per kitten niet eens meegeteld.

De medische kosten rijzen de pan uit. Niet behandelen is geen optie. Wij moeten hen helpen. 

Alstublieft help mee de zieke kittens te behandelen en een schimmeluitbraak te voorkomen.  

Er is nu een heel makkelijke manier om te helpen en DierenLot verdubbelt de gift! Zo brengt iedere donatie 2x het bedrag op! Iedere euro worden er twee!

Word collectant en meld je aan via de onderstaande button en deel deze onder al je vrienden en kennissen. Via je socials of per WhatsApp! Vraag om hulp. Vraag of men alsjeblieft een donatie wil doen. Zo brengt iedere euro het dubbele op! Doe mee! Direct doneren mag uiteraard ook.