Een konijn als huisdier – do’s en don’ts

Heb je altijd al een konijnenkoppel willen hebben? Super leuk! Lees je wel eerst goed in. Wij geven graag tips en hopelijk zien we je dan snel voor een kennismaking. 

Konijnen zijn superleuke huisdieren, en ze zijn er in allerlei soorten en maten. Ze kunnen tussen de 5 en 10 jaar oud worden; je hebt er dus jarenlang plezier van. Wel moet je even goed weten wat een konijn nodig heeft voor je eraan begint.  

Wat eet een konijn bijvoorbeeld? Hooi, hooi, en nog eens hooi. Dat is het allerbelangrijkste voedingsmiddel voor konijnen en moeten ze altijd kunnen eten. Altijd. Dit is niet alleen goed voor de slijtage van hun alsmaar groeiende tanden, maar ook voor hun darmen. Daarnaast mogen ze groenvoer hebben, zoals andijvie of witlof, plus brokjes (bijvoorbeeld van Science Selective). Geef ze echter nooit te veel groenvoer en brokjes want dan worden je konijnen snel te dik. En dat maakt het rond hupsen weer een stuk moeilijker. 

Verder zijn konijnen sociale dieren: ze moeten dus altijd met zijn tweeën zijn. Een mannetje (rammelaar) samen met een vrouwtje (voedster) is dan de beste combinatie. Let wel op: je kunt konijnen niet zomaar bij elkaar zetten, daar gaat vaak een heel koppelproces aan vooraf. Dit doen we bij ROZE ook! 

Dan de ruimte die ze nodig hebben. Dat is best veel. Een hok van tenminste 2×2 meter is wel het minimum. En uiteraard geldt: hoe groter de konijnen, hoe meer ruimte ze nodig hebben. Je kunt konijnen zowel binnen als buiten huisvesten. Wanneer een konijn buiten woont, krijgt hij gedurende de koudere maanden een wintervacht waarmee hij temperaturen tot wel -20℃ aan kan. Gelukkig voor ons wordt het meestal niet zo koud hier. Bij een buitenverblijf moet je wel goed opletten dat de konijnen niet kunnen ontsnappen, ze kunnen immers heel goed graven, knagen en behoorlijk hoog springen.  

Ben jij nog op zoek naar een maatje voor je konijn, of heb je interesse in een koppeltje? Kijk dan snel naar onze plaatsbare konijnen.

Meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbief.